Listopadowy ogrodnik
Eliza Łozińska-Augustynek 07.12.2012, czytano 12 razy, pobrano kod HTML 1 razy, komentarzy 0.Drzewa i krzewy owocowe
Wokół krzewów, np. róż budlei, hortensji, czy powojników wrażliwych za niskie temperatury usypujemy kopczyki ziemi, zaś ciepłolubne rośliny zimozielone, jak laurowiśnie, czy pierusy osłaniamy w całości. Można również otulić je agrowłókniną, słomą, lub grubym papierem. Ściółkujemy ziemie pod delikatnymi roślinami, takimi jak magnolie, czy różaneczniki. Warstwa kory. Liści, czy gałązek iglastych ochroni ich korzenie przed przemarznięciem gdy brakuje śniegu. Z drzew usuwamy wszystkie zeschnięte owoce, których nie zebraliśmy wcześniej. Pamiętajmy o osłonięciu roślin owocowych przed zimą, np. brzoskwini, moreli, orzecha włoskiego, czy jeżyn. Wycinamy dwuletnie pędy malin, które nie będą już owocowały.
Uwaga: do zimowe okrycia nie stosujmy jednak folii. Na początku listopada, jeśli pogoda na to pozwala możemy jeszcze sadzić drzewka owocowe.
Byliny
Rabaty z bylinami przykrywamy grubą warstwą ziemi kompostowej, mulczem lub opadłymi liśćmi, Byliny przycinamy tuż przy ziemi, a dalie musimy wykopać. Usuwamy rośliny jednoroczne i suche części bylin. Po pierwszych przymrozkach okrywamy rośliny dwuletnie: bratki, stokrotki, goździki, oraz byliny i róże. Pod koniec listopada okrywamy zagony z roślinami cebulowymi: liliami, narcyzami, hiacyntami, a także przykrywamy warstwą liści, torfu lub słomy. Przed nadejściem zimy mamy jeszcze sporo prac porządkowych. Przycinamy i usuwamy obumarłe i zeschnięte części bylin, liście i pędy kwiatostanowe.
W listopadzie można jeszcze sadzić kłącza konwalii oraz wrzosy i wrzośce. Jest to również ostatni moment na posadzenie roślin cebulowych i bulwiastych. Pobieramy również sadzonki korzeniowe z krzewów, tj. sumak octowiec, aralii i szczęślin. Czyścimy bulwy mieczyków.
Rośliny warzywne
W listopadzie prace na działce zależą w dużym stopniu od warunków atmosferycznych. Kończymy zbiory warzyw korzeniowych, takich jak: buraki, pietruszkę, seler, marchew, chrzan oraz warzyw kapustnych i porów. Na grządkach pozostawić możemy jedynie brukselkę, późne odmiany kapusty białej i jarmuż – są smaczniejsze gdy przemarzną! Rośliny przeznaczone do przezimowania pod śniegiem, a przy wietrznej i mroźnej zimie ulegające uszkodzeniu jak: szpinak, sałata zimowa, cebula z dymki, czosnek ozimy dobrze jest przed nadejściem niskich temperatur przykryć cienką warstwą liści itp.
Przygotowujemy rozsadnik na przyszły rok. Wybieramy zagon i nawozimy go np. kompostem i nawozem fosforowo- potasowym. Już w listopadzie możemy założyć warzywnik w mieszkaniu! W skrzynkach pędzimy pietruszkę na natkę, cebulę na szczypior, czy cykorie sałatkową. Równolegle zanim gleba zamarznie możemy wysiać warzywa na wczesny zbiór wiosenny: pietruszkę, marchew, koper, szpinak oraz wysadzić czosnek i cebule.
Trawnik
Dopóki trawa rośnie starajmy się ją regularnie kosić. Na zimę powinna być przystrzyżona nisko. Istotne jest również systematyczne grabienie z trawnika opadających liści, gdyż mogą gnić. Poza tym zgrabione liście mogą posłużyć do okrywania rabat oraz drzew i krzewów w charakterze zimowej pierzynki. Usuwamy kretowiska, aby usypana z nich ziemia nie zadusiła trawy.
Oczko wodne
Na powierzchni większych zbiorników kładziemy styropianowy krążek z pokrywą- tak zwany sztuczny przerębel. Gdy na powierzchni wody pojawi się lód, to urządzenie umożliwi rybom dopływ powietrza. Jeśli zaś jeziorko jest bardzo płytkie, to w czasie mrozów szybko zamarznie do dna. Dlatego ryby z takie stawu należy jak najszybciej zabrać do domowego akwarium. Pod koniec miesiąca przestajemy karmić ryby w zbiornikach wodnych. Rośliny wodne bez problemu powinny przezimować w zbiorniku.
Wszystko już gotowe?! To proponuje: Czas na odpoczynek!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz