Popularne posty

środa, 30 maja 2012

Majeranek do kuchni i do apteczki

Majeranek do kuchni i do apteczki

Józef Łuczak 30.04.2011, czytano 478 razy, pobrano kod HTML 9 razy, komentarzy 0.
Wszyscy go znają. Znają jego zapach. Jest rośliną niepozorną, ani ładną, ani nie okazałą nawet nie można znaleźć jej w ogrodzie. Mimo tych niedoskonałości zagościła w naszych ogrodach i życiu codziennym od dawien dawna. Nazywana też czasem po prostu mariolka lub majeran.
Majeranek choć taki niepozorny jest wykorzystywany w wielu dziedzinach.
Roślina lecznicza:
 - ziele majeranku zawiera olejek eteryczny 0,7%do 3,5%, również alkohole i związki garbnikowe
 - świeże pędy mają rutynę (witamina P) do 128mg% i kwas askorbinowy do 44mg%
 - reguluje trawienie przy nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego
 - działa rozkurczowo na narządy trawienne i żółciopędne
 - zawartość garbników (do 1% w stanie suchym) pomaga przy biegunkach czy kolkach jelitowych
 - zaparzona herbatka uspokaja, jednak nadmiar majeranku może spowodować pewne oszołomienie
 - również bywa używany do inhalacji górnych dróg oddechowych
Roślina przyprawowa:
 - dodawany jest do ciężkostrawnych zup, grochówka, fasolowa, fasolka po bretońsku
 - jest dobrą przyprawą (pomagającą w trawieniu) do tłustych mięs; baranina, gęsina, golonka
 - niezastąpiona do przyprawienia żurku i wielu innych potraw regionalnych
 - używany i niezastąpiony przy wyrobie wędlin, kiełbas
Wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym do wyrobu mydeł i kosmetyków.
Jego rodzinne strony to tereny Libii i Egiptu. Wokół morza Śródziemnego rozpowszechnił się już w starożytności, jednak w stanie dzikim spotkać go można tyko na Cyprze i w Turcji. Uprawą tej rośliny ludzie zajęli się w wielu rejonach świata, doceniając jej walory kulinarne i lecznicze. Praktycznie roślina ta nie rozróżnia się odmianowo.
Jednak w uprawie występują trzy formy;
 - roczną (najczęściej uprawianą w Polsce)
 - dwuletnią
 - trwałą (bylina), która nie tworzy nasion w polskich warunkach rozmnaża się ją przez tzw. odkłady
Rozmnażanie z nasion następuje przez wysiew do gruntu lub do skrzynek w inspektach. Roślina ta jest bardzo wymagająca przy produkcji rozsady chodzi o precyzyjne utrzymanie temperatury i wilgotności. Wysiewane do inspektu nasiona wydają silniej rozrośnięte rośliny przez to osiągamy lepszy plon. Wysadzanie roślin do gruntu po zimnych ogrodnikach. Takie warunki tej rośliny zmuszają do uprawy jako jednoroczną na terenie Polski.
Roślinka ta wyrasta maksymalnie do 35-45cm, tworzy łodygi wzniesione do góry, silne, drewniejące od dołu. Jest koloru zielono-szarego lekko omszona. Liście ma eliptyczne na krótkich ogonkach. Kwiaty bardzo drobne białe lub biało-różowe osadzone na końcach łodyżek zebrane w "kłosowate" główki. Kwitnie od lata do jesiennych przymrozków.
Zbiór wykonujemy przez ścinanie gałązek na 5-7cm od ziemi przyspiesza to rozkrzewianie się rośliny. Następne ścinanie, po ponownym kwitnięciu rośliny za około 5-6 tygodni. Suszymy w zacienionym jeśli to możliwe przewiewnym miejscu. W ostateczności majeranek przyprawowy uzyskujemy po wysuszeniu i oddzieleniu liści i kwiatów od gałązek oraz rozdrobnienie przez tzw. otarcie. Wykonujemy to przez rozcieranie wysuszonych liści i kwiatów na dłoniach. Można również przesiewać przez sito o oczkach 4 do 4,5mm. Końcowy produkt należy dokładnie oczyścić z łodyżek bo to jest bardzo niepożądane w końcowym produkcie.
Owocem jest  "rozłupnia" (orzeszek) w którym znajdują się jasno beżowe nasiona o charakterystycznym majerankowym zapachu.
Źródło: wiedza własna, wikipedia,

Podobne artykuły

Podobał Ci się ten artykuł? Oceń na TAK lub NIE.    Głosuj na tak   1   Głosuj na niehttp/mojcudownyogrodmisiu99.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz