Majeranek do kuchni i do apteczki
Józef Łuczak 30.04.2011, czytano 478 razy, pobrano kod HTML 9 razy, komentarzy 0.
Majeranek choć taki niepozorny jest wykorzystywany w wielu dziedzinach.
Roślina lecznicza:
- ziele majeranku zawiera olejek eteryczny 0,7%do 3,5%, również alkohole i związki garbnikowe
- świeże pędy mają rutynę (witamina P) do 128mg% i kwas askorbinowy do 44mg%
- reguluje trawienie przy nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego
- działa rozkurczowo na narządy trawienne i żółciopędne
- zawartość garbników (do 1% w stanie suchym) pomaga przy biegunkach czy kolkach jelitowych
- zaparzona herbatka uspokaja, jednak nadmiar majeranku może spowodować pewne oszołomienie
- również bywa używany do inhalacji górnych dróg oddechowych
Roślina przyprawowa:
- dodawany jest do ciężkostrawnych zup, grochówka, fasolowa, fasolka po bretońsku
- jest dobrą przyprawą (pomagającą w trawieniu) do tłustych mięs; baranina, gęsina, golonka
- niezastąpiona do przyprawienia żurku i wielu innych potraw regionalnych
- używany i niezastąpiony przy wyrobie wędlin, kiełbas
Wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym do wyrobu mydeł i kosmetyków.
Jego rodzinne strony to tereny Libii i
Egiptu. Wokół morza Śródziemnego rozpowszechnił się już w starożytności,
jednak w stanie dzikim spotkać go można tyko na Cyprze i w Turcji.
Uprawą tej rośliny ludzie zajęli się w wielu rejonach świata, doceniając
jej walory kulinarne i lecznicze. Praktycznie roślina ta nie rozróżnia
się odmianowo.
Jednak w uprawie występują trzy formy;
- roczną (najczęściej uprawianą w Polsce)
- dwuletnią
- trwałą (bylina), która nie tworzy nasion w polskich warunkach rozmnaża się ją przez tzw. odkłady
Rozmnażanie z nasion następuje przez
wysiew do gruntu lub do skrzynek w inspektach. Roślina ta jest bardzo
wymagająca przy produkcji rozsady chodzi o precyzyjne utrzymanie
temperatury i wilgotności. Wysiewane do inspektu nasiona wydają silniej
rozrośnięte rośliny przez to osiągamy lepszy plon. Wysadzanie roślin do
gruntu po zimnych ogrodnikach. Takie warunki tej rośliny zmuszają do uprawy jako jednoroczną na terenie Polski.
Roślinka ta wyrasta maksymalnie do
35-45cm, tworzy łodygi wzniesione do góry, silne, drewniejące od dołu.
Jest koloru zielono-szarego lekko omszona. Liście ma eliptyczne na
krótkich ogonkach. Kwiaty bardzo drobne białe lub biało-różowe osadzone
na końcach łodyżek zebrane w "kłosowate" główki. Kwitnie od lata do
jesiennych przymrozków.
Zbiór wykonujemy przez ścinanie gałązek
na 5-7cm od ziemi przyspiesza to rozkrzewianie się rośliny. Następne
ścinanie, po ponownym kwitnięciu rośliny za około 5-6 tygodni. Suszymy w
zacienionym jeśli to możliwe przewiewnym miejscu. W ostateczności
majeranek przyprawowy uzyskujemy po wysuszeniu i oddzieleniu liści i
kwiatów od gałązek oraz rozdrobnienie przez tzw. otarcie. Wykonujemy to
przez rozcieranie wysuszonych liści i kwiatów na dłoniach. Można również
przesiewać przez sito o oczkach 4 do 4,5mm. Końcowy produkt należy dokładnie oczyścić z łodyżek bo to jest bardzo niepożądane w końcowym produkcie.
Owocem jest "rozłupnia" (orzeszek) w którym znajdują się jasno beżowe nasiona o charakterystycznym majerankowym zapachu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz