Czym nawozić rośliny?
Rafał Okułowicz 22.05.2012, czytano 28 razy, pobrano kod HTML 2 razy, komentarzy 0.
Podstawą nawożenia uprawianych roślin
powinny być nawozy naturalne, bogate w substancję organiczną. Sprzyjają
one żyzności i poprawie struktury gleb. Pozwalają zachować cenną warstwę
próchniczą gleby. Pierwszym w kolejności nawozem pochodzenia
naturalnego, a zarazem niemal darmowym jest kompost, produkowany
samodzielnie z resztek roślinnych, pochodzących z naszego własnego
ogrodu i kuchni. Tym niemniej nie każdy ma możliwość samodzielnej
produkcji kompostu (ciężko znaleźć miejsce dla kompostownika w małym,
frontowym ogrodzie przydomowym, a już zupełnie jest to niemożliwe na
balkonie czy tarasie) lub po prostu nie starcza go na zasilenie
wszystkich roślin w ogrodzie. W takiej sytuacji warto sięgnąć po inne
nawozy naturalne, dostępne w sklepach ogrodniczych, takie jak
granulowane oborniki czy biohumus.
Wymienione tu nawozy organiczne
pochodzenia naturalnego można stosować bezpiecznie, praktycznie bez
ryzyka przenawożenia roślin, gdyż zawarte w nich składniki odżywcze są
uwalniane do ziemi stosunkowo wolno, w miarę rozkładania substancji
organicznej przez mikroorganizmy glebowe.
Zdarza się jednak, głównie przy bardzo
intensywnej uprawie roślin (np. warzywa pod tunelami i w szklarniach,
gęsto sadzone rośliny ozdobne o dużych wymaganiach pokarmowych), że
nawozy naturalne nie wystarczają. Może być też konieczne szybkie
uzupełnienie składników mineralnych niezbędnych roślinom, na których
obserwuje się objawy niedoborów tych składników (np. odbarwienia na
liściach wywołane brakiem potasu czy brązowienie igieł w skutek
niedoboru magnezu). W takich sytuacjach stosuje się szybko rozpuszczalne
nawozy mineralne. Mogą być to, w zależności od potrzeb, nawozy
jednoskładnikowe lub gotowe mieszanki nawozowe dla wybranych rodzajów
roślin - płynne lub granulowane. Nawozami płynnymi, zazwyczaj po
odpowiednim rozcieńczeniu, rośliny się podlewa lub opryskuje. Nawozy w
granulkach trzeba natomiast przekopać z glebą lub stosować posypowo pod
rośliny. Takie nawozy są łatwe w zastosowaniu, jednak wiążą się z dużym
ryzykiem przenawożenia, a nadużywane prowadzą do wyjałowienia gleby i
degradacji otaczającego nas środowiska, co widać szczególnie na gruntach
rolnych. Z tego względu nawozy mineralne musimy stosować z umiarem i
uzupełniać je nawozami naturalnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz